Είναι χρήσιμη η εκπαίδευση του σκύλου μου?

Η ζωή με τα σκυλιά μας μπορεί να μας προσφέρει χαρές και όμορφες αναμνήσεις αλλά εύκολα μπορεί να γίνει κουραστική, γεμάτη εντάσεις και απογοητεύσεις. Και όλα αυτά γιατί άνθρωποι και σκύλοι ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη. Ο σκύλος μας λοιπόν (όσο έξυπνος και αν είναι) δεν είναι άνθρωπος και ο άνθρωπος δεν είναι σκύλος. Άλλοι κανόνες συμπεριφοράς ισχύουν για τους μεν και άλλοι για τους δε…

dog-trainingphoto14Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί ,σχεδόν πάντα, σε προβληματικές συμπεριφορές όπως επίμονο γαύγισμα, καταστροφή αντικειμένων, λέρωμα μέσα στο σπίτι, δάγκωμα, γενικότερη ή στοχευόμενη επιθετικότητα (προς συγκεκριμένα πρόσωπα ή πράγματα, ζώα) κ. α . Στόχος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργηθεί μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κάθε γονέα/ιδιοκτήτη και τον δικό του ξεχωριστό σκύλο/σύντροφο , όχι απλά στη δημιουργία ενός σκύλου/ρομπότ που θα υπακούει και θα εκτελεί κάποιες εντολές όπως το ¨Έλα¨, το ¨Κάτσε¨, το ¨Μείνε¨ , το ¨Άστο¨ κτλ.

Μέσα από την εκπαίδευση ο ιδιοκτήτης μαθαίνει ποιες είναι οι ανάγκες του σκύλου του, πως πρέπει να του φέρεται και αποκτά δεξιότητες καλού χειρισμού του ζώου του που τον βοηθούν να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του…Η εκπαίδευση ,λοιπόν, δεν είναι θέμα μόνο του σκύλου αλλά και του ιδιοκτήτη γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διάρκεια και η επιτυχία της…

Η απόφαση να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη ζωή, την εξέλιξή του αλλά και για τη μεταξύ σας αρμονική συμβίωση. Είναι καλύτερα να προνοήσετε ξεκινώντας νωρίς ,από τις πρώτες μέρες που θα έρθει το σκυλάκι στο σπίτι σας, παρά να φτάσετε σε σημείο που τα πράγματα θα έχουν ήδη πάρει λάθος δρόμο και θα χρειαστούν διόρθωση (όπου αυτή είναι εφικτή).

Δυστυχώς δεν ισχύει το «θα μεγαλώσει και θα μάθει».Συνήθως τα πράγματα απλά χειροτερεύουν αν δεν μάθουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό είναι πολύ καλύτερα να βάλουμε τις σωστές βάσεις , που θα μας επιτρέψουν να χαρούμε τη ζωή μας με το σκύλο μας, από την αρχή.

joomla template 1.6