Μικρόσωμες ράτσες σκύλων, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε!

Γράφει η Λιαπάκη Μαρία, εκπαιδεύτρια σκύλων χωρίς χρήση βίας, Dog Training Positively,

Το τελευταίο διάστημα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να επενδύσουν στη συντροφιά ενός τετράποδου μικρού φίλου. Όσο αφορά τους σκύλους, υπάρχουν αρκετές ράτσες για να διαλέξετε. Προσέξτε όμως : εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα μικρόσωμο σκύλο απλά και μόνο επειδή είναι χαριτωμένος, ήσυχος και μπορείτε να τον έχετε συνεχώς στην αγκαλιά σας σκεφτείτε το ξανά ΄ αυτό που τους λείπει σε μέγεθος, συνήθως, το αναπληρώνει η προσωπικότητά τους.

mikrosomes ratsesΌπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι, ακόμα και αν ανήκουν στην ίδια φυλή, έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ταμπεραμέντο. Για παράδειγμα και τα κουτάβια της ίδιας γέννας μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικές προσωπικότητες μεταξύ τους.

Γι’ αυτό πριν επιλέξετε το μικρό, δικό σας φιλαράκι καλό θα ήταν να γνωρίζετε ακριβώς τι επιλέγετε. Θα το βάλετε στη ζωή σας για μεγάλο διάστημα, οπότε η επιλογή είναι σημαντική και πρέπει να γίνει υπεύθυνα!

Μην βασίζεστε μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση ή στο ότι κάποια στιγμή είχατε δει κάποιο ίδιο από κοντά και σας είχε φανεί ήρεμο/χαριτωμένο/παιχνιδιάρικο/αστείο κ.α. Κάντε αρκετή έρευνα γύρω από τις ράτσες που σας ενδιαφέρουν. Χρησιμοποιείστε το internet, μιλήστε με εκτροφείς, κτηνιάτρους, εκπαιδευτές και προσπαθήστε να βρείτε πάνω από δύο ιδιοκτήτες για να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα. Εάν, πάλι, θέλετε να υιοθετήσετε ένα ημίαιμο σκυλάκι κάντε την ίδια έρευνα γύρω από τις ράτσες στις οποίες ανήκει.

Επιθυμείτε να αποκτήσετε ή είστε ήδη ιδιοκτήτης μικρόσωμου σκύλου?

Οι σκύλοι μικρόσωμης ράτσας έχουν κάποια υπέρ σε σχέση με τους εκπροσώπους μεγαλύτερων φυλών όπως:

 • Η μετακίνησή τους είναι πιο εύκολη
 • Το κόστος για την τροφή τους και τα αξεσουάρ (κρεβατάκια,περιλαίμια,λουριά…) είναι συγκριτικά χαμηλότερο
 • Μπορούν να ζήσουν πιο άνετα σε περιορισμένο χώρο π.χ ένα διαμέρισμα
 • Συνήθως ζουν περισσότερα χρόνια

Ακολουθούν κάποια σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όμως:

 • Όσο μικρόσωμος και να είναι ένας σκύλος θέλει καθημερινή βόλτα και παιχνίδι, που θα τον βοηθά να είναι πιο ήρεμος
 • Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι το ίδιο για όλους τους σκύλους
 • Πρέπει να τον προστατεύετε τους ζεστούς μήνες με τα ειδικά σκευάσματα (αμπούλες, σπρέι, περιλαίμια) ενάντια στους ψύλλους, τα τσιμπούρια, τη σκνίπα (φορέας του Kalazar)
 • Κάθε 3 μήνες πρέπει να παίρνει το ειδικό χάπι για τα ενδοπαράσιτα
 • Το φαγητό του πρέπει να είναι κατάλληλο για εκείνο και καλό είναι να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα ταΐσματος
 • Θα πρέπει να το περιποιείστε ανάλογα με τον τύπο τριχώματος που έχει. Αποφύγετε τα πολύ συχνά μπάνια με σαμπουάν. Επενδύστε στην αγορά ενός σαμπουάν για σκύλους σε μορφή αφρού που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα με νερό αλλά πολύ καλό σκούπισμα (θα το βρείτε σε όλα τα pet shops,) με το οποίο θα μπορείτε να τον καθαρίζετε τοπικά ,πχ τις πατούσες μετά τη βόλτα σας ή τη μουσούδα.
 • Πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην κοινωνικοποίησή του στην ηλικία από 2-4,5 μηνών
 • Οι μικρόσωμοι σκύλοι μπορούν και είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν, για να μπορείτε να συμβιώσετε αρμονικά. Είναι πολύ σημαντικό να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή σειρά από την αρχή, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα που αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να λυθούν.

Αλήθεια, πιστεύετε πως ένας κοντός άνθρωπος δεν πρέπει να πάει σχολείο ή να μάθει σωστούς τρόπους συμπεριφοράς λόγω μεγέθους?

Οι σκύλοι αισθάνονται και αντιδρούν σαν σκύλοι ανεξάρτητα το μέγεθός τους. Γι’ αυτούς δεν παίζει κανένα ρόλο. Διαφορετικά τους βλέπουν και τους φέρονται, οι άνθρωποι…Όσο μικρό και χαριτωμένο και αν μοιάζει ένα κουτάβι είναι κρίσιμο οι άσχημες συμπεριφορές να διορθώνονται αμέσως και να μην θεωρούνται αστείες και μικρής σημασίας.

 • Η εκπαίδευση για την τουαλέτα του πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που το κουτάβι θα έρθει στο νέο του χώρο.
 • Για οποιαδήποτε προβλήματα διακρίνετε στη συμπεριφορά του, επικοινωνείτε το συντομότερο με κάποιον ειδικό(εκπαιδευτή ή/και συμπεριφοριστή) και δεν τα αφήνετε να γιγαντωθούν.

mikrosomes ratses

joomla template 1.6